Ο Εξωραϊστικός -Πολιτιστικός σύλλογος Ορίου (Ε-Π.Σ.Ο.) συμπλήρωσε φέτος σαράντα εννέα χρόνια δράσης. Ιδρύθηκε το 1963 με την απόφαση 439/63 του Πρωτοδικείου Χαλκίδας από 24 μέλη κάτοικοι του χωριού. Όπως όλοι οι τοπικοί σύλλογοι συνετέλεσε και αυτός με τη δραστηριότητά του στη διατήρηση της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς, στην εδραίωση της συμμετοχικής δράσης και στη σύγχρονη αναδόμηση της ελληνικής κοινωνίας.
Στην περίοδο της δικτατορίας ανεστάλη η λειτουργία του με την προκήρυξη του Γ.Ε.Σ. υπ’ αριθμ. 28/29-6-1967, αλλά αμέσως μετά τη πτώση της δικτατορίας επαναλειτούργησε, έγιναν αρχαιρεσίες, εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο και έκτοτε λειτουργεί κανονικά. Στη συνέχεια με την υπ’ αριθμ. 217/94 του Πρωτοδικείου Χαλκίδας επιβεβαιώθηκε η μη σύννομη διάλυσή του από τη δικτατορία. Σήμερα αριθμεί περίπου εξήντα μέλη εγγεγραμμένα, αλλά όλοι οι κάτοικοι του χωριού νιώθουν φίλοι και μέλη του συλλόγου στηρίζοντάς τον οικονομικά και ηθικά.
Έχει στην ιδιοκτησία του ένα κτίριο 300m2 στο κέντρο του χωριού, που λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 150 ατόμων εξοπλισμένη με ηχητικό σύστημα και σύστημα προβολής ταινιών καθώς και κινηματογραφική μηχανή. Ακόμα διαθέτει άλλες δύο αίθουσες, στη μια στεγάζεται το Αγροτικό ιατρείο και στην άλλη η Βιβλιοθήκη και το αρχείο του συλλόγου. Διοργανώνει εκδηλώσεις σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως Χριστούγεννα, απόκριες, Πάσχα και καλοκαίρι.
Συντηρεί και εξωραΐζει το πολιτιστικό κέντρο με χρήματα που συλλέγει από τις εκδηλώσεις καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο. Όσο επιτρέπουν τα οικονομικά του εξωραΐζει κομμάτια του χωριού. (Πρόσφατα έφτιαξε πέτρινη βρύση και παγκάκια κοντά στο ποτάμι.) Τέλος ασχολείται με τη συλλογή και διάσωση λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού με σκοπό την έκδοσή του. Σ΄ όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί σημείο ενότητας για τους κατοίκους και τους καταγόμενους από το χωριό μας, η δράση του υπήρξε έντονη, έχει συνεισφέρει και εξακολουθεί να συνεισφέρει πολλά στη καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού.